15 januari 2009:       We hebben weer geproefd!!

 

Hallo liefhebbers

Er is weer een nieuw jaar aangebroken, en van mij uit wens ik iedereen een mooi, genietbaar en succesvol 2009 toe. Zo vlak aan het begin van het nieuwe jaar even een berichtje van het Caskplan-front. De afgelopen maanden is er voor onze begrippen namelijk veel gebeurd. En allemaal mooie dingen.

In september hebben de overige bestuursleden van “mijn” cluppie King’s Court Whiky Society (www.kcws.nl) onder leiding van Whisky-goeroe Ad de Koning een reis naar Islay gemaakt en daar ook onze vaten bezocht. Het volgende valt daar over te vertellen:

Kilchoman

Bij Kilchoman lag, behalve het vat, een sample op ze te wachten. Het is inmiddels al weer 2,5 jaar oud en hard op weg om whisky te worden.

Het vat ligt op een prachtige plak in het warehouse: op pole position. In het eerste rek op ooghoogte, en dat blijkt een prima plaats te zijn. Onze vrienden hebben een aantal samples geproefd, en de onze bleek (objectief!!) de mooiste. Alle aanwezige aandeelhouders hebben hun naam op het vat gezet (iets wat geen kwaad kan voor de smaak en wat ik van harte toejuich als je ook een keer langs gaat!). Ik heb er een paar foto’s van, en die zitten in de bijlagen.

Het sample gaat de goede kant op; daar waar een jaar geleden nog veel teer, pek en plastic geproefd wordt, wordt nu veel rook en turf geproefd en ook een hele aangename fruitsmaak. Hij is een stuk volwassener geworden en gaat lekker. De melkzure smaak zit nu voornamelijk in de neus.

Bruichladdich / Port Charlotte

Door de personele wisselingen en ondanks mijn geregel, lag er bij Bruichladdich geen sample van ons vat. Ze konden het vat niet eens vinden; dat is overigens niet gek, want er liggen 29.000 vaten in hun 3 magazijnen, volgens Jim Mc Ewan, de eigenaar. Maar hij zou het snel regelen, en inderdaad. Twee weken later kreeg ik een pakketje binnen met een sample van onze 4 jaar oude Port Charlotte.

Het is nog steeds duidelijk ONS vat; erg goed, dus. Onze whisky is volgens de kenners een tussenfase in gegaan. We zeiden vorig jaar dat 2008 een sleuteljaar zou worden; of nu bottelen, of nog 4 jaar wachten. Welnu; we gaan zeker niet bottelen. Hij is nog steeds erg mooi, en je merkt dat hij ook volwassen aan het worden is, maar hij is nog lang niet af. Zonde om nu te bottelen.

De smaak is vol en rokerig, veel voller dan de Port Charlottes die nu op de markt zijn (er is er ook een van The Alchemist, en die is een stuk kaler).

En in het algemeen: de Engelse pond

Ik denk dat iedereen wel gemerkt heeft dat de Engelse pond, gelijk de aandelenkoersen wereldwijd, hard aan het dalen is. Dat betekent dat als je een eigen vaatje wilt kopen, je dat erg goed nu kan doen. Ik heb in mei het vat Glengoyne gekocht, en die zou nu een behoorlijk stuk goedkoper zijn. Als je alles van tevoren weet…….

En ALS je een eigen vaatje koopt, en aandeelhouders zoekt, houd ik me aanbevolen.

Een mooi 2009 voor jullie allemaal !!

Slainte,

Frans Willems

Alles over onze vaten is te vinden op de site www.caskplan.nl Vaten niet gek genoeg? Kijk eens op www.whiskyplan.nl.........