15 juli 2006:       Damn, this is good! (2 jaar oud)

 

Geachte aandeelhouders,

Vandaag is ons vat al weer 2 jaar oud. Ik heb al tijden geen nieuws meer gehoord, vandaar een wat ouder verhaal.  

De titel waren de eerste woorden van John Glaser toen hij onze whisky proefde. Dat deed hij op het whiskyfestival in Leiden, november vorig jaar. John Glaser, Amerikaan, is de bedenker/maker van Compass Box Whisky (www.compassboxwhisky.com) en een absolute grootheid in de whiskywereld. Hij is door Whisky Magazine al tweemaal uitgeroepen tot Innovator of the Year en zijn whisky´s, zeer eigenzinnige, winnen steevast prijzen voor smaak, karakter en vernieuwing.

Tijdens het Whiskyfestival stond ik in de stand van een importeur te schenken, samen met oa John. Op de zaterdag had ik het sample van ons vat meegenomen en ik vroeg hem of hij wilde proeven, en "to give his educated guess". Hij mocht weigeren van mij, maar hij liet zich het buitenkansje niet ontnemen.

Na de openingszin vertelde hij dat hij inmiddels een aantal Port Charlottes geproefd heeft en dat dit toch echt de beste is totnutoe. Hij raadde, houtspecialist als hij is, het merk vat waar het in zit, en was ook verbaasd over de volwassenheid van onze drank. Hij onderschreef grotendeels dat wat Michel van Meersbergen al beschreef na zijn cask visit; hou hem goed in de gaten, hij bederft niet binnen weken, maar hij kan verrassend snel klaar zijn. Maar als het niet hoeft, niet meteen bottelen, want na 6,7 jaar kan er een extra complexiteit optreden. Niets overhaast doen. Bijgaand de foto´s, waarop je helaas niet kunt zien dat ik ons sample voor zijn neus houdt, maar toch..... Tot zover oud nieuws, verder is er niks te melden. Alles gaat goed.

Frans

Voor de deelnemers die ook een aandeel in het Kilchoman cask hebben: ik ben begonnen met het uitprinten van de certificaten, en ik hoop dat ik voor mijn vakantie alles verstuurd heb. Anders wordt het eind augustus.