Even voorstellen: Bruichladdich

Geschiedenis

De Bruichladdich (spreek uit: Bro-ie-gladdie) distilleerderij ligt aan Loch Indaal, aan de Rhinns en is daarmee de meest westelijk gelegen distilleerderij. Ze werd in 1881 gebouwd door Barnet Harvey en produceerde tot 1929, waarna een eerste stilte volgde van ongeveer acht jaar.


Na een aantal overnames in de laatste 30 jaar van de vorige eeuw, besloten in 1993 de toenmalige eigenaars (Jim Beam) dat de distilleerderij niet meer nodig was en begon de laatste stilte. Tot op 19 december 2000, na 10 jaar doorzetten, de distilleerderij en alle 7000 nog rijpende vaten (sommige uit 1964) gekocht werd door 3 mannen, Mark Reynier, Simon Coughlin en Gordon Wright voor 7,5 miljoen pond.


De originele Bruichladdich Distillery Company Ltd werd weer opgericht en de Bruichladdich-distilleerderij werd vanaf dat moment de enige die met privégeld gefinancierd is. De complete distilleerderij werd gerenoveerd alles (de Victoriaanse machines, boilers, pijpen en electrische bedrading) werd volledig ontmanteld en opnieuw in elkaar gezet.
 

 

De whisky

De unkieke stills met de lange nekken leveren elegante, verfijnde en bloemrijke smakende whisky. De enige turf komt uit het water en de whisky is niet "medicinaal". De whisky's worden niet gecaramelliseerd, ge chill-filtered of gekleurd. De normale "range"van Bruichladdich bestaat uit 4 whisky's, de 10, 12 XVII en de 20. De 12 jaar oude is in de loop van 2004 de Fifteen komen te vervangen.

Daarbuiten is er een aantal gelegenheidsbottelingen zoals de Vintage en de Legacy. Een hele aparte is de Valinch; deze is alleen te koop in de distilleerderij zelf, en bezoekers mogen zelf de 50 cc fles vullen.

                               

 

 

Port Charlotte

Tja, hier weten we nog weinig van. Wat we weten is dat sinds 200 deze whisky gemaakt wordt, en dat de eerste casks over 3 jaar in 2007 verkocht gaan worden. Deze whisky is behoorlijk rokerig, en komt met 40 fenolen per mililiter tussen de Laphroaig (35) en Ardbeg (55) in. Hij wordt niet medicinaal, en weinig oilie-achtig. De eerste reacties van de kenners zijn heel positief. Meer nieuws volgt......