Kilchoman Distillery

Kilchoman is een gloednieuwe distilleerderij, de eerste die in 124 jaar op Islay wordt gebouwd. Hij bevindt zich iets ten noordwesten van de grote Bruichladdich distilleerderij aan de westkant van Islay.

Kilchoman is een zogenaamde farm-distillery, een kleine distilleerderij ter grootte van een flinke boerderij (Rockside Farm) die bij opening de fakkel overnam van The Edradour als kleinste distilleerderij van Schotland. De productie begint in september 2005 en zal in het eerste jaar 35.000 liter pure alcohol bedragen (350 casks), en na verloop van tijd wordt dat uitgebreid naar 80.000 liter pure alcohol (650 casks). Het warehouse heeft een capaciteit van 750 barrels.

De distilleerderij is onder andere opgezet door Malcolm Rennie de stillman die 8 jaar ervaring heeft bij Ardbeg en 8 jaar bij Bruichladdich. De whisky die gemaakt gaat worden is een typische Islay; zilt en rokerig (40-60 fenolen per milliliter, te vergelijken met Laphroaig, Ardbeg en……Port Charlotte). Het is afwachten wat het wordt, want dat is een kwestie van tijd.