Mail van 21 juli 2010: Cask 4 is besteld!
Hallo liefhebbers,

Allereerst: bedankt allemaal voor jullie leuke en massale reacties! Weer erg goed om te zien dat er zoveel van jullie weer mee willen doen. Dat maakt het voor mij ook zo leuk om te doen!

Mijn inventarisatiemail van 2 weken geleden leverde zoveel reacties op, dat het al vlug duidelijk was dat het 4e vat er gaat komen. Ruim over de 100 certificaten zijn al besproken, en dus heb ik vandaag een Glenglassaugh-port pipe besteld. Ik heb ook meteen aangegeven dat de naam Caskplan erop moet komen, om aan te geven dat het ons vat is. Die ambitie van mijn eigen naam op een vat whisky is inmiddels al lang vervuld.

Binnenkort is het vat betaald en zal Glenglassaugh op zoek gaan naar een port pipe. Ze hebben gedurende de zomer “still season” en gaan in augustus weer produceren. Hopelijk lukt het dan al om een port pipe te vinden want ik wil het graag zelf gaan vullen, en als het niet lukt in augustus ga ik in de herfstvakantie, dan wordt het dus iets later.

Het plan

Zoals verwacht gaat een certificaat € 50 kosten en daarvoor heb je 2 flessen Glenglassaugh over ongeveer 10 jaar op vatsterkte. Mocht dat niet lekker genoeg zijn, dan vullen we op 43% af. In dat geval heb je 3 flessen per certificaat, maar we gaan uit van cask strength.

Alvast wat kleine lettertjes: de periode van 10 jaar staat weer niet vast; ik krijg elk jaar samples thuisgestuurd om te proeven hoe het zich ontwikkeld en ik laat me adviseren door de distilleerderij en kenners hierin. Glenglassaugh zelf denkt aan een maturation ergens tussen de 7 en 12 jaar in de port pipe. De distillery haalt zelf ook jaarlijks een sample eruit, ook om te bepalen of er niks mis mee is. Als dat zo is, krijgen we nieuwe. De hoeveelheid flessen is ook weer afhankelijk van de Angel´s Share, de mate van verdamping. Ik heb echter een ruime veiligheidsmarge ingebouwd, dus het zou goed moeten gaan.

Meedoen?

Als je mee wilt doen, maak dan (een veelvoud van) € 50 over op postbankrekening 5448283, t.n.v. FHJ Willems, Haarlem. Je krijgt dan van mij een mailtje ter bevestiging van ontvangst van het geld, en daarna (als de filling date bekend is) een certificaat met alle gegevens erop.

Oh ja,voor mensen met geluksgetallen: mocht je certificaten met bepaalde nummers willen hebben, geef die dan mee in de omschrijving van de betaling. Dan hou ik er rekening mee.
Ik hoor graag van jullie,

Slainte

Frans