De Glengoyne distillery

De Glengoyne distilleerderij wordt vaak omschreven als de mooiste distilleerderij van Schotland, en daar valt iets voor te zeggen. Hij is gevestigd bij het dorpje Dumgoyne, dat in een idyllische omgeving in de westelijke Hooglanden ligt, een kleine tien kilometer van het veelbezongen Loch Lomond en een 15-tal kilometers van Glasgow.

Het complex bestaat uit een aantal mooie witte gebouwen aan de voet van de machtige Campsie Hills, en is de doorgang tot de Highlands. Als je over de binnenplaats loopt naar het Reception Centre zie je het mooiste aan Glengoyne: een klein meertje in een natuurlijke zandstenen holte met daarachter een 20-meter hoge waterval. Het is regenwater, afkomstig van de Dumgoyne Hill. Er is dus een overvloed aan kristalhelder water beschikbaar. Dit water wordt uit het meertje voor het moutbeslag en de koeling gebruikt, waarnaar het verder gaat, door de Blane Valley, om uiteindelijk in het Loch Lomond te stromen.

Het water is dus kraakhelder en zacht, en is tot 40 jaar lang door de stenen van Dumgoyne gefilterd. De rotsen van Dumgoyne zijn turfloos, en daarmee komen we tot een andere unieke eigenschap van Glengoyne. Bij het maken van Glengoyne Whisky wordt, in tegenstelling tot vele andere single malt Whisky’s, enkel warme lucht gebruikt, in plaats van de rook van brandend turf, om de gerst te drogen. De whisky is dus geheel turfloos, en dat is uniek voor Schotland. Hierdoor komen de andere elementen die zo bepalend zijn voor het karakter van Glengoyne, zoals het water, de vermoutte gerst, de eik en sherry van de vaten en de zuivere Glengoyne lucht, veel beter tot hun recht.

Tot slot nog een curieus detail:
De Highland Line, de lijn die de Schotse Hooglanden van de Laaglanden scheidt, loopt dwars door de distilleerderij. Dat betekent dus eigenlijk dat de whisky gemaakt wordt in de Hooglanden en matureert in de Laaglanden. Het is daarmee wel een Highland whisky.

Glengoyne brengt een 10, 17 en 21 jaar oude Schotse Whisky op de markt, evenals een zeer bijzondere 12 jaar oude Whisky op hoge sterkte: “Glengoyne 12 years old Cask strength”.