Wat is Caskplan?


Caskplan is een whiskyproject waarbij we, ongeveer 1 maal per 2 jaar, een vat whisky kopen bij een distilleerderij (in Schotland). Dat vat verdelen we in aandelen en iedereen die dat wil kan er één of meerdere kopen. We kopen de vaten op het moment dat ze gevuld zijn, en moeten dus ongeveer 10 jaar wachten tot het gebotteld wordt.
We proberen elke keer om iets speciaals te kopen, vandaar dat we een vat Port Charlotte hebben (dat was toen nog niet in de winkel te krijgen), een vat Kilchoman (die toen net begonnen waren, wij hebben een vat dat op de eerste dag gemaakt is) en een sherryvat Glengoyne (die hadden nog geen sherryvaten).
Het volgende vat is een port pipe Glenglassaugh; omdat Glenglassaugh pas 1,5 jaar weer whisky maakt, en omdat we nog geen portvat hebben).

Caskplan is ontstaan in 2 stappen:
1) Een aantal jaar geleden kreeg de toenmalige secretaris-generaal van de NAVO, de Schot en fervent whisky-liefhebber George Robertson (geboren te Port Ellen, Islay), bij zijn afscheid van de NAVO de fictieve titel Graaf van Islay en een vat whisky met zijn naam erop. Toen ik dat hoorde dacht ik: GEWELDIG, dat wil ik ook!! Maar ja, wat moet je met 200 liter whisky? Daar doe je wel een paar maanden over.
2) Ergens in 2004 hoorde ik dat leden van de Ben Nevis Club uit Alkmaar ooit een vat Springbank gekocht had, en dat ze dat vat in aandelen gesplitst hadden, om zo de kosten en de opbrengst te delen. Toen werd 1 en 1 weer 2……

Port Charlotte

Medio 2004 ben ik mensen gaan polsen om te kijken of er animo was om mee te doen, en na een hoop positieve reacties besloot ik om een vat Port Charlotte te kopen; een rokerige Islay single malt uit de stills van Bruichladdich. Pas 3 jaar in productie dus niemand kan weten hoe een 10y smaakt. Da’s best een avontuur, maar niet aan dovemansoren gericht. Binnen 3 maanden (!!) was het vat helemaal in handen van 72 verschillende aandeelhouders. Geweldig! Caskplan was geboren.

Kilchoman

Vanaf dat moment kreeg ik een aantal reacties binnen, die je kunt onderverdelen in 2 categorieën:
1) mensen die te lang getwijfeld hadden of van niks wisten en die graag bij "een volgend" vat mee wilden doen, en
2) mede-eigenaren die zich afvroegen of we dit niet elk jaar of elke 2 jaar konden doen, om zodoende een serie te beginnen en over 10 jaar steeds te kunnen oogsten.

En wat gebeurde er toen: op Islay werd in de zomer van 2005 de laatste hand gelegd aan de Kilchoman distilleerderij. Zij waren van plan om vanaf augustus 2005 een typische Islay single malt te gaan produceren, en via hun site wilden zij ook casks gaan verkopen (ze hebben natuurlijk geld nodig). Dat is een flink avontuur, want de distilleerderij was nog niet eens klaar. Na een hoop problemen (onder andere was de kiln in de fik gevlogen) konden eind 2005 de eerste 7 vaten gevuld worden, waarna er weer 4 maanden stilte volgde. In maart 2006 was het dan zover en zijn de eerste vaten voor normaal gebruik gevuld. Daarvan hebben wij vat nummer 7. We zitten dus bijna helemaal vooraan, en we hebben een vat waarvan niemand weet wat het gaat worden.

Glengoyne

Begin december 2007 heb ik naar alle deelnemers van beide vaten een inventarisatiemail gestuurd, met de vraag of ze zin hebben om mee te doen in een nieuw vat: een 2nd fill Spanish sherry oak cask of Glengoyne. En binnen 4 dagen had ik meer dan 100 reacties binnengekregen……ongelofelijk! Ik geloof dus dat dat een JA was.
Inmiddels is het vat besteld, betaald en heb ik het zelf op 21 mei 2008 in Schotland mogen vullen (zie de nieuwspagina van het Glengoyne-vat). Het derde vat ligt dus ook al te pruttelen, net buiten Glasgow. Zeker een bezoekje waard!

Cask 4, Glenglassaugh!

En nu dan een port pipe Glenglassaugh; ook weer heel speciaal. Ten eerste omdat Glenglassaugh pas anderhalf jaar weer aan het produceren is en dus niemand weet wat hun whisky zal gaan doen, ten tweede omdat we nog geen portvat hebben, ten derde omdat we nog geen northern highland whisky hebben en ten vierde: omdat het een vat is met een inhoud van.......580 liter!!
Het is een welkome aanvulling op onze verzameling, lijkt me.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, of een eigen caskplan hebben, mail het me dan op frans@caskplan.nl