Het sample van onze Port Charlotte 10y is binnen! Zal dit hem worden?

 

Hallo allemaal,

Diverse aandeelhouders hebben er al heel erg lang op moeten wachten:de uitslag van de proefavond met het laatste(?), 10 jaar oude, Port Charlotte sample. Eindelijk het sample, taste master en alcoholmeter bij elkaar in één ruimte.

Gewapend met het sample, een fles wijn, een bokbiertje en een “zeer precieze” alcoholmeter zijn we aan de slag gegaan om te zien op welke sterkte we de Port Charlotte zullen gaan afvullen. We hadden het plan om het sample, op cask strength, aan te gaan lengen met demi-water naar achtereenvolgens 50%, 48%, 46% en 43% alcohol. Om zo te zien welke sterkte het mooist zou worden. En voor de leesbaarheid van het verslag: je doet de drank in de meetkoker met de alcoholmeter erin, tot het moment dat die loskomt van de bodem van de koker. Je kunt op dat moment aflezen welk percentage erin zit.

Allereerst hebben we, door het meten van de wijn en het bokbier, bepaald wat de afwijking van het precisie-instrument was. Die was aanzienlijk, maar wel constant. OK, daar kunnen we mee leven, verder dus. De volgende uitdaging was de lengte van het meetinstrument ten opzichte van de hoeveelheid whisky van het sample en de lengte van de meetkoker. Er moest zoveel whisky in de koker, dat die tot het randje vol ging, maar nog steeds kwam de alcoholmeter niet los van de bodem. We konden ook geen andere koker gebruiken, want meer whisky hadden we niet (al opgedronken door het KCWS-bestuur). Dat alles betekende dus wel dat er nog veel alcohol in zat. We houden het er maar op dat het (inclusief afwijking) 58-59% was.

En toen gingen we proeven, met het volgende resultaat:

Cask strength (58-59% alc.)
Een hele volle whisky die ten opzichte van de laatste jaren weer aan rook gewonnen heeft. Heeft meer rook dan turf, maar mist een beetje de subtiliteit.

50%
De Port Charlotte reageert top op het toevoegen van water! Krijgt een hele aangename neus en een prachtige volle smaak. Volgens de taste master heeft hij zijn focus gevonden.

48%
Nog steeds een hele fijne neus, en nog steeds een hele fijne smaak, maar vergeleken met de 50% mist hij net dat beetje “oomph”.

46%
Nee, nu begint het echt minder leuk te worden. De neus is fruitig nu, en je gaat ook het hout meer proeven, maar we gaan nu niet de goede kant op.

43%
Hebben we niet meer geprobeerd.

Conclusie:
De Port Charlotte vinden wij het lekkerste op 50% alcohol. Dan heeft hij de beste balans in smaak en neus. Hij reageert heel goed op het toevoegen van water, dus je kunt er op deze sterkte nog heel goed mee experimenteren. Dit wordt hem!

Nu gaat het bottle form naar Schotland en, na het betalen van een dot geld, gaat ons vat in de wachtrij daar.
Als er weer nieuws is, meld ik me weer.

Slainthe, Frans Willems Tot zover het laatste nieuws.

Slainte

Frans